Saturday, October 21, 2017

Pengalaman dan kesan pengambilan soya non-GMO



Pengalaman pertama. Memori semasa diploma terimbau kembali.

Dulu-dulu masa diploma, Najla selalunya tak sempat nak pergi sarapan setiap pagi. Biasalah students kan, bila dah jadi macam tu, selalu ada masalah perut sakit masa kuliah sebab kelaparan dan lesu, tak ada tenaga. Huu. Jadi sejak dari itu, Najla ambil keputusan untuk minum satu minuman ni. Sebab dia mengenyangkan. Najla ambil dia sebagai pengganti sarapan pada setiap pagi. Waktu pagi je Najla cuma perlu shake-shake kan aje dan terus minum. Alhamdulillah perut lega dan tak sakit dah. Kiranya masalah kebulur masa kuliah tu dah settle.

Tapi lama kelamaan baru perasan, ada something yang berlaku pada kulit dan rambut Najla. Benda tu yang paling ketara sekali nampak. Kesan dia bila Najla minum air tuu, which is air soya non-GMO, adalah;
1) kulit kering yang sampai tahap bersisik tuu, dah makin kurang.
2) rambut gugur yang terlampau banyak pun dah tak macam dulu² punya gugur. (orang selalu tegur rambut cantik. hik hik *gelak gedik* alhamdulillah nikmat Allah bagi)

Sebabkan 2 kesan ni, dia buatkan najla susah sangat nak tinggalkan minuman soya ni dari zaman diploma sampailah sekarang. Sekarang Najla tengah nak habiskan degree tau. Lama kan Najla setia dengan soya non-GMO ni...? (please say yes guys!)

Selalunya orang tak tinggal sesuatu benda ni sebab benda tu bagus kan? Setuju? Jadinya, pengalaman mengajar Najla erti setia. Gituu. Sampai lah sekarang tengah degree, pun masih setia. Lama lama baru perasan, ada kesan lain rupanya yang Najla dapat. Extra effect! Apa tuuu..?
3) Parut parut dah makin pudar warnanya.
4) Warna kulit pun dah tak kelabu asap mcm dulu.
5) Body weight pun dapat dicontrol dengan baik. Sebab meal replacement kan. So kenyang lebih lama.

Best sangat sangat. Target nak kenyangkan perut masa kelas je tapi ter-banyak pulak benda dapat. Syukuuuuuurr...! Alhamdulillah. Seronok kan, bila kita setia dengan 'sesuatu yg bagus' pasti kita akan dapat rasa manfaat darinya. Terima kasih ESP sebab banyak bantu Najla. Takkan berpaling tadah dah lepasni. ESP lah sumber protein dr tumbuhan yang terbaik (bila dah kata dari tumbuhan ni ofcourse lah mudah di hadam) yang pernah najla jumpa. Sebab protein terbaik ni lah najla dapat bentuk balik kulit, rambut, kuku, semuanya dgn sihat. Dapat kawal selera makan.
Alhamdulillah 

Nah belanja gambar sikit.

dulu-dulu VS. sekarang 

Ps: tak ada la gemuk sangat dulu tapi adala bengkak bengkak sikit. hehehe

So guys, nak tahu tak apa protein yang Najla sebut sebut tuuu. Apadia ESP ESP tuu, kan? Yang Najla duk amalkan dari dulu sampai sekarang tu? Ini diaaaaa.

ESP soy protein dari Shaklee merupakan sumber protein terbaik


Ini hasil dari segi kulit pula. :)

ada parut kat jari tu kesan kena iron. dah berkurang parutnya (belah kanan)


ini lah dia protein soya non-GMO yang Najla telan sampai sekarang, protein soya ESP dari shaklee, paling bagus untuk diamalkan sebab ianya dari tumbuhan, mudah dihadam, lengkap dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh badan untuk membina sel-sel bagi membentuk organ. Sebab itu lah orang yang amalkan protein ESP ni kulit akan cantik, kuku kuat, sihat, sebab sel-sel dibentuk dengan baik sentiasa.

Nak cuba? Kalau rasa nak cuba, boleh contact Najla segera tau di sini 019-5275145. Till then, tata!

Najla Mohayidin
Shaklee Independent Distributor
Since 2014.




Thursday, October 5, 2017

Soya antara punca bayi mengalami kulit sensitif.


"Jangan minum soya masa mengandung nanti kulit anak engko tak cantik. Sensitip nanti kulitnya!"

Selalu tak dengar ayat ni? Mungkin orang yang pernah mengandung pernah lah alami, ditegur oleh geng-geng veteran, itu tak boleh, ini tak boleh. Kita anggap saja tahap concern-nya terlalu tinggi ya.



Tapi kawan, memang benar kebanyakan kulit sensitif yang dialami oleh bayi adalah disebabkan oleh ibu mereka gemar mengamalkan minum soya semasa mengandung, bahkan kulit sensitif tersebut akan berterusan sehingga mereka dewasa. Dalam istilah veteran yang biasa digunakan adalah,

'minum soya masa mengandung kulit anak boleh putih' (tak semua pun dapat putih sebenarnya. mitos semata kuikui)

tapi akhirnya? Kulit menjadi terlalu sensitif, mudah gatal, eczema dan sebagainya. Banyak kes-kes yang telah berlaku hinggakan soya telah dipandang sinis oleh masyarakat kita, tetapi adakah semua soya di dalam dunia ini sama sikapnya? Mari kita lihat mengapa soya yang dibeli dikedai-kedai (soya kotak) tidak elok diminum? Macam mana kita hendak tahu soya manakah yang elok untuk kita?

Baik. Untuk pengetahuan kawan-kawan terdapat 2 jenis soya di dunia ini, ianya adalah soya GMO dan soya non-GMO. Whaaattt. Apa ni GMO...GMO ni kannn? Soya GMO merupakan;

"A genetically modified soybean is a soybean (Glycine max) that has had DNA introduced into it using genetic engineering techniques. In 1994 the first genetically modified soybean was introduced to the U.S." - SUMBER 

Dalam istilah mudahnya, soya GMO ini adalah soya yang telah di-modify organism organism di dalamnya sejak dari awal penanaman lagi. Manakala soya non-GMO pula adalah;

"Non-GMO means non-genetically modified organisms. GMOs (genetically modified organisms), are novel organisms created in a laboratory using genetic modification/engineering techniques. Scientists and consumer and environmental groups have cited many health and environmental risks with foods containing GMOs.
As a result of the risks, many people in the United States and around the world are demanding “non-GMO” foods." - SUMBER


Soya non-GMO bermaksud, soya yang tidak diubah genetiknya, dijaga dan dikawal sejak dari awal proses penanaman lagi. Nah kawan-kawan, sudah terang lagi bersuluh, soya yang mana elok untuk kitaaaa? Sudah tentunya soya yang non-GMO gais. Jadi, soya yang mendatangkan masalah kulit itu adalah soya hasil dari soya yang diubah genetiknya iaitu soya GMO. Makanya minum soya bukanlah menjadi 1 kesalahan apatah lagi pada ibu-ibu mengandung tetapi yang salahnya apabila memilih untuk minum soya GMO. Jangan gitu dong harusnya pilih soya non-GMO gitu, pasti baik buat ibu-ibu juga buat bayinya ( why am I speaking Indonesia hehehe. Kepingin gitu loh ;p )
Apa risiko seandainya kita mengamalkan soya GMO ini?
Several animal studies indicate serious health risks associated with genetically modified (GM) food (AAEM 2009),” including infertility, immune problems, accelerated aging, faulty insulin regulation, and changes in major organs and the gastrointestinal system. The AAEM has asked physicians to advise all patients to avoid GM foods
Dalam artikel di website tersebut ada mengatakan bahawa akibat dari pemakanan makanan GMO ini, akan mengakibatkan kulit menjadi sensitif/allergy. Nahh benarlah kawan-kawan soya-soya proses di kedai kedai yang kita tidak tahu mana asal usulnya boleh jadi memudaratkan untuk kita. Seeloknya kita tanya orang yang jual tu dulu, "soya ni dari mana penghasilannya ye? Bagaimana prosesnya ye?" 
Ataupun untuk mudah minumlah soya buatan sendiri hehehehe.
Kawan-kawan tahu tak sumber protein yang paling mudah dihadam adalah dari tumbuhan? Dan tahu tak badan kita sangat memerlukan protein utk menghasilkan kuku, rambut, otot, kulit dan banyak lagi organ badan yang lain. 25% tauuu dari badan kita adalah protein. Bukan sikit sikit. Jadi kita hendaklah pastikan sumber protein yang kita ambil itu protein yang baik dan sihat. Baru lah kuku cantik, kulit cantik, rambut cantik. Begituuuu.


Badan kita perlukan asid amino (boleh baca tentang asid amino di SINI) ya kawan kawan jadi penting untuk kita mengambil protein sihat seperti yang dikatakan tadi. Jadi penting sangat untuk kita mengamalkan pengambilan protein yang baik dan lengkap, dan haruslah non-GMO!
Untuk mendapatkan sumber protein yang baik ataupun soya non-GMO boleh dapatkan ESP Shaklee yang mana merupakan sumber protein dari tumbuhan: SOYA, dan ianya merupakan soya non-GMO. Banyak kelebihan ESP ni antaranya;




Menarik kan? Jadi kawan-kawan boleh terus hubungi saya untuk mendapatkan sumber soya non-GMO anda. Boleh dijadikan sebagai sumber protein nombor satu anda. yey! sebarang pertanyaan boleh terus whatsapp ya.

Saya memang minum ESP shaklee ni sejak 2014 tau hehehe so mesti lah best sebab tu sampai sekarang tak tinggal. Apa yang bestnya? Baiki hormon, baiki kulit dan macam-macam lagi lah. Yang penting kena cuba dulu baru tahuuu.

Siapa nak cantik? Nak kurus? Nak sihat? Nak gebu? nak macam-macam lagi boleh segera contact saya kita sembang-sembang cara nak handle semua tuu. Pasti tak menyesal!

Till then,
Najla Mohayidin
0195275145









jbjbjb