Wednesday, April 26, 2017

Apa itu DETOX ?



Selalu orang duk sebut sebut. Detox, detox, detox. Tapi tahu ke detox tu apa sebenarnya?
Betul ke kekdah kita detox selama ni? Err.

APA ITU DETOX?

Detox ni dalam kata mudah --

Proses buang toksin/kotoran/bahan buangan/racun. Usus, ginjal, hati kita ni, kena juga kita hantar service sekali sekala bukan kereta je kena service.

Kotoran yang masuk dalam badan kita dah bertahun tu, semua kena keluarkan.
Jangan simpan lagi lama sebab akan makin bahaya tau.
Cuba check pernah tak detox sebelum ni? Kalau pernah, detox cara betul ke? Alamak!

Jadi perlu diingat,
DETOX ini merupakan PROSES BUANG TOKSIN dari dalam badan ya.

TOKSIN ni apa pulak?

Toksin - kotoran yang masuk dalam badan kita. Dari pemakanan, udara yang kita sedut, persekitaran, semua tu boleh bawa toksin masuk dalam badan kita.
Toksin ni dari dalam badan pun dia boleh wujud tau. Eh yeke?

Ye awak. Bila kita stress and tertekan je, tidur tak tentu, tak rehat dengan baik, tu semua boleh hasilkan toksin dalam badan kita. Ui takutnya kan? Agaknya berapa banyak dah toksin menebal dalam badan kita. Eee risaunya!

Apa yang kita makan selama ni, kita sedut, kita pakai, semua dah masuk dalam badan.
Kalau boleh jamin bersih tak apa lah, eh tapi boleh ke jamin? Kesian nya badan, macam macam dah sumbat, tapi sekali pun tak pernah detox.

Kereta meragam boleh hantar bengkel.
Badan meragam? Ish nauzubillahimintzalik.

Kereta tak servis pun kita takut nak bawak jauh,
kalau badan tak servis tapi nak pakai lama, eh boleh ke?

Aaaa I love my self ya Allah!




Pentingnya untuk DETOX supaya TOKSIN di dalam badan kita dapat dikeluarkan.
Paling kurang setahun 1 kali detox tau. Dah detox belum untuk tahun ni?


KENAPA PERLU DETOX?



Perasan tak ada orang dia diet tapi tak jalan. Makan supplement tak ada kesan.
Exercise tapi susah nak turun berat.


Perasan?


Tu sebabnya TOKSIN & kotoran dah menebal dalam badan.Sebab tuuu laa kena detox. Now you know kan kenapa kena detox.Kereta pun servis (detox) takkan badan tak payah detox kan?

Sampai nak buat ape pun susah, langsung tak jalan. Kesan pun slow sangat! Kan?

Jadi, kenapa kena detox?



Supaya badan lebih bersih, lebih sihat, lebih cergas, segala saluran dalam badan yang tersumbat akan dibersihkan, segala nutrisi yang kita telan pun akan mudah diserap. Clear kan kenapa kena detox kaaannnn.....

Bukan main main tau detox ni.

detox ni bukan sekadar jaga pemakanan, tapi juga ubah lifestyle. ubah cara hidup.

sebab detox ni ada 3 bahagian.

detox hati.
detox usus.
detox darah.


DETOX HATI untuk membersihkan hati;
hati adalah tempat pengumpulan toksin dan lemak. Bersihkan hati supaya segala organ lain dapat berfungsi dengan baik. hati umpama pusat pemprosesan bagi tubuh badan kita, jadi penting tau untuk jaga hati ni.


DETOX DARAH adalah untuk membersihkan salur darah. Salur darah kita ni macam-macam dah terkumpul sebab dah macam-macam kita makan. Bayangkan salur darah kita ni umpama macam salur paip yang dah lalu macam-macam kat dalam paip tu, kemudian ada sisa yang terlekat/terkumpul makin lama makin banyak. that's why kita kena detox darah supaya salur darah kita clean dari sebarang kotoran.

DETOX USUS untuk membawa keluar semua toksin yang dah dipecahkan dari dalam badan. Apabila organ lain telah mengeluarkan toksin, toksin yang terkumpul di dalam usus perlu dikeluarkan iaitu dengan cara detox usus.

Usus dan hati yang bersih dari toksin dan lemak membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik. Bila penyerapan nutrisi baik kita akan mudah mendapat kesan vitamin yang kita makan. Badan akan jadi lebih sihat dan sebarang treatment kesihatan juga akan lebih berkesan dengan cepat.


okay so untuk sama sama jaga kesihatan & badan, boleh roger saya untuk set detox shaklee anda :)


najla mohayidin,
0195275145





Saturday, April 8, 2017

Vitamin Shaklee - boleh ke telan sekali banyak?


Sharing is caring. So, these are my daily routine supplements.




"Banyaknya makan? Takpe ke makan banyak-banyak?"

Dengan Shaklee, jawapannya "TAK APA"

why? Sebab Shaklee ada kajian JANGKA MASA PANJANG terhadap pengguna yang gunakan lebih dari 14 jenis vitamin Shaklee setiap hari, selama lebih dari 20 TAHUN. Kemudian baru pasarkan.

Jadi apa hasilnya dari kajian tersebut? Kajian dibuat terhadap 3 kelompok ya. Dan pakar mendapati pengguna Shaklee memperolehi;

• paras nutrisi dalam darah adalah lebih tinggi.
• bacaan darah lebih cantik.
• kes/risiko penyakit lebih rendah.
• kondisi badan yang lebih cergas, sihat, kuat.
• risiko overdose tiada.

Ini membuktikan (bukti ada diterbitkan di dalam journal kesihatan) supplement Shaklee mempunyai kadar penyerapan yang tinggi, mampu diserap oleh badan MENGIKUT KEPERLUAN, SELAMAT & BERKESAN terbukti oleh SAINS.

Jadi setakat 5 jenis vitamin yang saya telan setiap hari, apalah sangat jika nak dibandingkan dengan tubuh badan Allah bagi, yang tidak ternilai. Mesti jaga kasi baik punyaa meh 😉

Jadi meh saya kongsi sedikit tentang supplement saya.

ESP juga boleh dijadikan sebagai meal replacement. Mengandungi 9 acid amino penting yang diperlukan oleh tubuh badan kita di mana badan kita tidak boleh menghasilkan ia sendiri. Perlu diambil dari supplement. Dan juga ada 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Side effect yang akan diperolehi contohnya seperti kulit lebih remaja, badan lebih bertenaga, baik untuk hormon dan awet muda. Hehe.

GARLIC sebagai antibiotic semulajadi. Baik untuk mengawal dari diserang radang/ruam/kegatalan dan jerawat - (alergik). Melindungi dari bakteria dan boleh digunakan untuk detoksifikasi. Menurunkan kolestrol dan pertingkatkan sistem penghadaman. Yalls!

To make it short, VITALEA untuk lengkapkan nutrisi dalam badan. LECITHIN untuk bakar lemak dan kuatkan daya ingatan. Juga untuk menurunkan paras kolestrol dalam badan. ALFALFA untuk detoks juga and untuk girls, ia dikenali sebagai KACIP FATIMAH yo!

Alright so anything to ask? Whatsapp untuk fast response kbai