Monday, January 22, 2018

5 perkara yang perlu dilakukan sebelum make up


Zaman gadget ni ramai kan yg suka buat live fb/ig pasal makeup? tak kisah la lelaki @ perempuan. Sharing kalini tentang 5 perkara yg kita perlu apply before makeup (tak makeup pun diharuskan follow) utk dapatkan hasil makeup yg cantik (merawat kulit juga). Untuk dapatkan makeup (dan kulit) yg cantik 5 perkara kita perlu buat;

1) CUCI MUKA
Penting sebab nk buang kotoran pada kulit muka. Jangan makeup muka dlm keadaan kulit muka tidak dicuci bersih. Bila muka tak cuci, nak apply apa2 pun rasa tak selamat sbb kotoran pd muka kemudian apply pulak lapisan lain (serum/etc) tak bg kesan yg efektif malah boleh buat pori tersumbat. Pilih perncuci muka yg sesuai dgn kulit wajah kita dan pastikan selamat+semulajadi, senang beli YOUTH je


2) SCRUB MUKA
Scrub selepas cuci muka - buang sel kulit mati pada wajah. Bila sel kulit mati dah dibuang, makeup akan jadi lebih smooth & cantik. Urut wajah dgn lembut (urutan membulat) & tolakan ke atas bagi kawasan pipi. Pilih scrub yg sesuai dgn kulit. Elakkan scrub muka jika kulit mengalami masalah jerawat yg teruk, sebaiknya RAWAT KULIT MUKA DAHULU ya.

scrub tidak perlu selalu memadai dgn 3x seminggu (bergantung pd keadaan kulit & tujuan scrub dilakukan) -- scrub fav saya yg paling jimat & selamat adalah dgn gunakan tablet ALFALFA hihi jimat selamat & best kerana tekstur scrub yg halus!

3) SERUM
serum perlu dipakai selepas scrub muka. Serum ni bertindak sebagai treatment & anti aging utk kulit kita. Jadi sebelum pori tersumbat oleh makeup, sapukan serum dulu supaya serum dpt memenuhi ruang & merawat kulit wajah. Skincare YOUTH mmg dicipta utk meremajakan kulit, anti aging, dh kalau skincare mmg anti aging serumnya mesti WOW kan.

4) PELEMBAP/MOISTURIZER
Kulit yg kering akan membuatkan makeup menjadi cakey-merekah & tidak smooth. Ibarat mcm kawasan yg kemarau, merekah akibat kekurangan air. Mcmtu la kulit kita jika kekurangan air. Pelembap perlu diapply utk elakkan iritasi kulit berlaku. Kulit yg terlalu kering akan menyebabkan kegatalan kerana kulit terlalu tegang & akhirnya menjadi luka (kemudian terhasilnya keradangan kulit). Pilihlah pelembap yg selamat & berkesan. Boleh juga mengamalkan ESP + GLA Complex (rawat iritasi) + Vit C + Vit E + Omega Guard (rawat keradangan) utk bantu melembapkan kulit dr dalam (consume bergantung kpd keadaan kulit)

5) SUNSCREEN
Penting utk elakkan dr bahaya sinar UV. Sinar UV boleh akibatkan masalah kulit seperti jeragat, hyperpigmentation, kedutan, sunburn & etc. Mungkin pd usia 20an kita tak nampak lagi jadi kita buat tak kisah, tapi nanti bila dah masuk usia 30an 40an semua kesan tu akan muncul & sesal pendapat tak berguna lagi. Eloklah amal sekarang pemakaian sunscreen ya. Cegah lebih baik dr merawat. Pilihlah sunscreen yg selamat yg tidak bahayakan kulit kita. Utk mereka yg nak merawat masalah jeragat, darkspot, brownspot dan sebagainya tu boleh amalkan set radiant 4 dr shaklee, iaitu ESP + Vit C + GLA Complex + Collagen Powder.

Naaaahh lepas dah apply 5 langkah ni kita boleh lah apply next step utk makeup dgn selamat. Ataupun kalau nk keluar rumah begitu saja pun sudah cukup menawan. Sebab itu penting utk merawat kulit terlebih dahulu, apabila kulit sudah sihat & cantik tak perlu kita tepek makeup tebal-tebal lagi. Cukup sekadar sapu cream muka (foundation/bb cream/cc cream/etc), kemudian oles nipis lipstick/lipcream.

Siap! Bila kulit sihat & cantik, mudah kan nak bersiap utk keluar? Jom kita mula jaga kulittt, now or never...?

Belanja sikit hasil rawat kulit sendiri :)







P/s: kulit dah sihat baru semangat nak main touch up touch up. tu pun tak perlu tepek tebal-tebal sangat. nipis-nipis je pun dah cukup. so penting tak kita rawat kulit dulu?

PENTINGGGG...!


Najla--
Bukan makeup pro apatah lagi MUA,tapi perempuan yang sayang kulit,yang suka berkongsi.
#spreadhappiness #removenegativity


Saturday, October 21, 2017

Pengalaman dan kesan pengambilan soya non-GMO



Pengalaman pertama. Memori semasa diploma terimbau kembali.

Dulu-dulu masa diploma, Najla selalunya tak sempat nak pergi sarapan setiap pagi. Biasalah students kan, bila dah jadi macam tu, selalu ada masalah perut sakit masa kuliah sebab kelaparan dan lesu, tak ada tenaga. Huu. Jadi sejak dari itu, Najla ambil keputusan untuk minum satu minuman ni. Sebab dia mengenyangkan. Najla ambil dia sebagai pengganti sarapan pada setiap pagi. Waktu pagi je Najla cuma perlu shake-shake kan aje dan terus minum. Alhamdulillah perut lega dan tak sakit dah. Kiranya masalah kebulur masa kuliah tu dah settle.

Tapi lama kelamaan baru perasan, ada something yang berlaku pada kulit dan rambut Najla. Benda tu yang paling ketara sekali nampak. Kesan dia bila Najla minum air tuu, which is air soya non-GMO, adalah;
1) kulit kering yang sampai tahap bersisik tuu, dah makin kurang.
2) rambut gugur yang terlampau banyak pun dah tak macam dulu² punya gugur. (orang selalu tegur rambut cantik. hik hik *gelak gedik* alhamdulillah nikmat Allah bagi)

Sebabkan 2 kesan ni, dia buatkan najla susah sangat nak tinggalkan minuman soya ni dari zaman diploma sampailah sekarang. Sekarang Najla tengah nak habiskan degree tau. Lama kan Najla setia dengan soya non-GMO ni...? (please say yes guys!)

Selalunya orang tak tinggal sesuatu benda ni sebab benda tu bagus kan? Setuju? Jadinya, pengalaman mengajar Najla erti setia. Gituu. Sampai lah sekarang tengah degree, pun masih setia. Lama lama baru perasan, ada kesan lain rupanya yang Najla dapat. Extra effect! Apa tuuu..?
3) Parut parut dah makin pudar warnanya.
4) Warna kulit pun dah tak kelabu asap mcm dulu.
5) Body weight pun dapat dicontrol dengan baik. Sebab meal replacement kan. So kenyang lebih lama.

Best sangat sangat. Target nak kenyangkan perut masa kelas je tapi ter-banyak pulak benda dapat. Syukuuuuuurr...! Alhamdulillah. Seronok kan, bila kita setia dengan 'sesuatu yg bagus' pasti kita akan dapat rasa manfaat darinya. Terima kasih ESP sebab banyak bantu Najla. Takkan berpaling tadah dah lepasni. ESP lah sumber protein dr tumbuhan yang terbaik (bila dah kata dari tumbuhan ni ofcourse lah mudah di hadam) yang pernah najla jumpa. Sebab protein terbaik ni lah najla dapat bentuk balik kulit, rambut, kuku, semuanya dgn sihat. Dapat kawal selera makan.
Alhamdulillah 

Nah belanja gambar sikit.

dulu-dulu VS. sekarang 

Ps: tak ada la gemuk sangat dulu tapi adala bengkak bengkak sikit. hehehe

So guys, nak tahu tak apa protein yang Najla sebut sebut tuuu. Apadia ESP ESP tuu, kan? Yang Najla duk amalkan dari dulu sampai sekarang tu? Ini diaaaaa.

ESP soy protein dari Shaklee merupakan sumber protein terbaik


Ini hasil dari segi kulit pula. :)

ada parut kat jari tu kesan kena iron. dah berkurang parutnya (belah kanan)


ini lah dia protein soya non-GMO yang Najla telan sampai sekarang, protein soya ESP dari shaklee, paling bagus untuk diamalkan sebab ianya dari tumbuhan, mudah dihadam, lengkap dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh badan untuk membina sel-sel bagi membentuk organ. Sebab itu lah orang yang amalkan protein ESP ni kulit akan cantik, kuku kuat, sihat, sebab sel-sel dibentuk dengan baik sentiasa.

Nak cuba? Kalau rasa nak cuba, boleh contact Najla segera tau di sini 019-5275145. Till then, tata!

Najla Mohayidin
Shaklee Independent Distributor
Since 2014.