Thursday, October 5, 2017

Soya antara punca bayi mengalami kulit sensitif.


"Jangan minum soya masa mengandung nanti kulit anak engko tak cantik. Sensitip nanti kulitnya!"

Selalu tak dengar ayat ni? Mungkin orang yang pernah mengandung pernah lah alami, ditegur oleh geng-geng veteran, itu tak boleh, ini tak boleh. Kita anggap saja tahap concern-nya terlalu tinggi ya.



Tapi kawan, memang benar kebanyakan kulit sensitif yang dialami oleh bayi adalah disebabkan oleh ibu mereka gemar mengamalkan minum soya semasa mengandung, bahkan kulit sensitif tersebut akan berterusan sehingga mereka dewasa. Dalam istilah veteran yang biasa digunakan adalah,

'minum soya masa mengandung kulit anak boleh putih' (tak semua pun dapat putih sebenarnya. mitos semata kuikui)

tapi akhirnya? Kulit menjadi terlalu sensitif, mudah gatal, eczema dan sebagainya. Banyak kes-kes yang telah berlaku hinggakan soya telah dipandang sinis oleh masyarakat kita, tetapi adakah semua soya di dalam dunia ini sama sikapnya? Mari kita lihat mengapa soya yang dibeli dikedai-kedai (soya kotak) tidak elok diminum? Macam mana kita hendak tahu soya manakah yang elok untuk kita?

Baik. Untuk pengetahuan kawan-kawan terdapat 2 jenis soya di dunia ini, ianya adalah soya GMO dan soya non-GMO. Whaaattt. Apa ni GMO...GMO ni kannn? Soya GMO merupakan;

"A genetically modified soybean is a soybean (Glycine max) that has had DNA introduced into it using genetic engineering techniques. In 1994 the first genetically modified soybean was introduced to the U.S." - SUMBER 

Dalam istilah mudahnya, soya GMO ini adalah soya yang telah di-modify organism organism di dalamnya sejak dari awal penanaman lagi. Manakala soya non-GMO pula adalah;

"Non-GMO means non-genetically modified organisms. GMOs (genetically modified organisms), are novel organisms created in a laboratory using genetic modification/engineering techniques. Scientists and consumer and environmental groups have cited many health and environmental risks with foods containing GMOs.
As a result of the risks, many people in the United States and around the world are demanding “non-GMO” foods." - SUMBER


Soya non-GMO bermaksud, soya yang tidak diubah genetiknya, dijaga dan dikawal sejak dari awal proses penanaman lagi. Nah kawan-kawan, sudah terang lagi bersuluh, soya yang mana elok untuk kitaaaa? Sudah tentunya soya yang non-GMO gais. Jadi, soya yang mendatangkan masalah kulit itu adalah soya hasil dari soya yang diubah genetiknya iaitu soya GMO. Makanya minum soya bukanlah menjadi 1 kesalahan apatah lagi pada ibu-ibu mengandung tetapi yang salahnya apabila memilih untuk minum soya GMO. Jangan gitu dong harusnya pilih soya non-GMO gitu, pasti baik buat ibu-ibu juga buat bayinya ( why am I speaking Indonesia hehehe. Kepingin gitu loh ;p )
Apa risiko seandainya kita mengamalkan soya GMO ini?
Several animal studies indicate serious health risks associated with genetically modified (GM) food (AAEM 2009),” including infertility, immune problems, accelerated aging, faulty insulin regulation, and changes in major organs and the gastrointestinal system. The AAEM has asked physicians to advise all patients to avoid GM foods
Dalam artikel di website tersebut ada mengatakan bahawa akibat dari pemakanan makanan GMO ini, akan mengakibatkan kulit menjadi sensitif/allergy. Nahh benarlah kawan-kawan soya-soya proses di kedai kedai yang kita tidak tahu mana asal usulnya boleh jadi memudaratkan untuk kita. Seeloknya kita tanya orang yang jual tu dulu, "soya ni dari mana penghasilannya ye? Bagaimana prosesnya ye?" 
Ataupun untuk mudah minumlah soya buatan sendiri hehehehe.
Kawan-kawan tahu tak sumber protein yang paling mudah dihadam adalah dari tumbuhan? Dan tahu tak badan kita sangat memerlukan protein utk menghasilkan kuku, rambut, otot, kulit dan banyak lagi organ badan yang lain. 25% tauuu dari badan kita adalah protein. Bukan sikit sikit. Jadi kita hendaklah pastikan sumber protein yang kita ambil itu protein yang baik dan sihat. Baru lah kuku cantik, kulit cantik, rambut cantik. Begituuuu.


Badan kita perlukan asid amino (boleh baca tentang asid amino di SINI) ya kawan kawan jadi penting untuk kita mengambil protein sihat seperti yang dikatakan tadi. Jadi penting sangat untuk kita mengamalkan pengambilan protein yang baik dan lengkap, dan haruslah non-GMO!
Untuk mendapatkan sumber protein yang baik ataupun soya non-GMO boleh dapatkan ESP Shaklee yang mana merupakan sumber protein dari tumbuhan: SOYA, dan ianya merupakan soya non-GMO. Banyak kelebihan ESP ni antaranya;




Menarik kan? Jadi kawan-kawan boleh terus hubungi saya untuk mendapatkan sumber soya non-GMO anda. Boleh dijadikan sebagai sumber protein nombor satu anda. yey! sebarang pertanyaan boleh terus whatsapp ya.

Saya memang minum ESP shaklee ni sejak 2014 tau hehehe so mesti lah best sebab tu sampai sekarang tak tinggal. Apa yang bestnya? Baiki hormon, baiki kulit dan macam-macam lagi lah. Yang penting kena cuba dulu baru tahuuu.

Siapa nak cantik? Nak kurus? Nak sihat? Nak gebu? nak macam-macam lagi boleh segera contact saya kita sembang-sembang cara nak handle semua tuu. Pasti tak menyesal!

Till then,
Najla Mohayidin
0195275145









jbjbjb

Thursday, September 28, 2017

[MUST READ] - Skin routine: tips untuk improve kulit.


Hello. As per promised in previous entry, I want to share with you guys about my skin routine. I don't really sure if I should call it daily routine, or weekly or monthly hmm. Just assume it skin routine, okey?

So bagi girls kat luar sana (boys pun boleh jugak nak follow hihi), ingat tau setiap hari bangun daripada tidur, mesti lepas cuci muka kena pakai pelembap. Supaya kulit tak kering. Mempunyai kulit yang lembap adalah sangat penting ye awak, sebab....kulit kalau kering dia boleh mengakibatkan iritasi yang akan mengundang jerawat.


Deep Exfoliator/Cleanser | Hadalabo: Makeup remover/Cleanser

Okay now imagine.

Kulit kita kering. Kemudian bila terlalu kering, kulit tu akan jadi tegang, sampai crack/merekah. Bila dah crack tu, akan ada rasa macam pedih-pedih/gatal yang buat kita rasa nak garu/sentuh. Tu maksudnya iritasi. Then bila dah jadi macam tu mula lah naik rashes/jerawat. Kulit yang terlalu kering menjadi punca kepada berlakunya iritasi kemudian jerawat. So sebab itu penting untuk pakai pelembap.


Moisturizer: Aiken/Hadalabo/Elianto

Lepas dah pakai pelembap, kita pakai pula sunscreen/sunblock. Either one lah...tau? Jangan pakai 2-2 pulak amboi over nau. ihik. Macam I'olls pakai sunscreen everyday waktu siang. After solat re-apply. Kiranya bila tiap kali muka tu nak tadah cahaya mentari, silalah tepek sunscreen. Dah siap sunscreen baru lah pakai bb/cc/dd cream you guys tu. Atau ada yang pakai foundation apa semua tu kan, ha ikut you guys k.

Sunscreen/BB cream/Foundation (Tulisan tak paham tu brand Hadalabo ye)

so basically steps dia like these;
1) facial cleanser
2) moisturizer
3) sunscreen
4) cream/foundation
5) make up remover (malam before tidur)

untuk malam before tidur - WAJIB untuk guna makeup remover. sebab...siang kita sapu macam-macam kat muka, EVEN sikit sikit pun still kena bersihkan muka betul-betul. Kita tepek berlayer layer and IF pakai sunscreen wojibul ghunnah guna makeup remover. Somehow, if kita tak pakai apa-apa pun still muka akan ada kotoran sebab persekitaran kita tak bersih. Udara kotor, debu-debu/asap-asap melekat kat muka kita. Sebab itu penting cuci muka bersih-bersih before tidur. PENTING!

If ada serum atau apa apa repair cream ke, ha tepek malam masa tidur tu. Biar dia bekerja masa tu, skin to skin. Without any layer lain pun kat kulit kita. arasso?

Seminggu sekali atau 2-3 kali seminggu, remove lah dead skins kat muka tu. including white and black heads. ok? yang ni depend on skin/masalah yang dihadapi. scrub lah muka tu sekali sekala. secara tak langsung dia akan bantu memudarkan blemishes yang ada kat muka itu. lama lama scar akan hilang. yey!

So to make things more efficient, ini adalah 'bantuan-bantuan' extra yang boleh di add on untuk memudahkan skin care routine you guys. And yas, I use these helper, for sure!


Set detox shaklee + ESP + Garlic

omega guard + ESP + Vitamin E + Vitamin C - untuk membantu melembapkan kulit, menganjalkan dan melembutkan kulit, memudarkan parut jerawat, sekatakan warna kulit (lebih cerah - bertindak sebagai pelindung sinaran UV). Setiap supplement ini ada fungsinya yang tersendiri dan pelbagai. Tetapi untuk menyesuaikannya dengan sharing kali ini which is: skin routine, saya hanya menyebutkan beberapa saja fungsinya yang berkaitan dgn skin care routine.

Dan, alfalfa untuk membantu mengurangkan allergy. Alfalfa ni ada antihistamine, ia berfungsi sebagai anti-keradangan, contoh macam allergy kan, atau gatal-gatal muka, boleh telan alfalfa. Alfalfa juga digunakan sebagai light exfoliator. Scrub halus yang membuang kulit mati dan melembutkan kulit. Ini fav saya sebab every time rasa kulit dah start nak kasar: clogging/white head saya akan urut muka dengan alfalfa yang dah dihancurkan. Jadi macam masker gitu. Tapi ni kita urut. Jangan tonyoh sampai nak renyuk muka tu ya. URUT SECARA LEMBUT. After dah kering -- cuci and puff! You'll got that awesome result! Try laaaah! Best tak tipu. And ni pun salah satu cara untuk memudarkan parut. Saya juga sapu herbal blend cream ye, untuk soothing down mana-mana jerawat yang baru nak melihat dunia tu. Cream ni mentholated, and paraben free. Ianya merupakan multipurpose cream, boleh sapu dekat mana-mana rashes, dia akan soothing down rashes/acne tu, tak sempat nak bengkak pun (alhamdulillah) and yes, pudarkan parut juga. Best kan?

Ini bermaksud, saya menjaga kulit saya dengan perbetul dan improve saya punya skincare routine, dan juga dengan amalkan pemakanan supplements, and ubah lifestyle: detox. Untuk memudahkan pemahaman, kita recap balik ye anak-anak.

Salad Detox yang diamalkan

Apa yang saya buat?
-- ubah lifestyle. Detox. (ini pengorbanan. tinggalkan yang mana tak elok. ambil yang mana baik)
-- ubah skincare routine. (ikut step yang betul. dan product yang bagus)
-- amalkan makan supplements. (sebab saya tak boleh make sure semua nutrisi yang saya perlukan, dapat (or tak?) dipenuhi oleh makanan-makanan yang saya makan. that's why saya perlukan bantuan supplement.)

Contoh routine saya
Rutin yang saya selalu buat boleh tengok dekat gambar atas ni guys. Saya ada share dekat sini : ONE OF MY SKIN ROUTINE. Boleh bacaaaa taaauu guys :)

Ingat ya,
"Health is a real wealth and not pieces of gold and silver" -- Mahatma Gandi.

Kulit sekarang.

Jadi untuk dapatkan kulit cantik (maksudnya sihat), kena lah jaga badan dahulu. Bersihkan kotoran dalam badan, dan ia akan membantu percepatkan proses menyihatkan kulit pula. Nak cantik kan? Sacrifice girl! Now or never. Gitu je kekdahnya. Hee.

Till then,
NajlaMohayidin