Monday, January 22, 2018

5 perkara yang perlu dilakukan sebelum make up


Zaman gadget ni ramai kan yg suka buat live fb/ig pasal makeup? tak kisah la lelaki @ perempuan. Sharing kalini tentang 5 perkara yg kita perlu apply before makeup (tak makeup pun diharuskan follow) utk dapatkan hasil makeup yg cantik (merawat kulit juga). Untuk dapatkan makeup (dan kulit) yg cantik 5 perkara kita perlu buat;

1) CUCI MUKA
Penting sebab nk buang kotoran pada kulit muka. Jangan makeup muka dlm keadaan kulit muka tidak dicuci bersih. Bila muka tak cuci, nak apply apa2 pun rasa tak selamat sbb kotoran pd muka kemudian apply pulak lapisan lain (serum/etc) tak bg kesan yg efektif malah boleh buat pori tersumbat. Pilih perncuci muka yg sesuai dgn kulit wajah kita dan pastikan selamat+semulajadi, senang beli YOUTH je


2) SCRUB MUKA
Scrub selepas cuci muka - buang sel kulit mati pada wajah. Bila sel kulit mati dah dibuang, makeup akan jadi lebih smooth & cantik. Urut wajah dgn lembut (urutan membulat) & tolakan ke atas bagi kawasan pipi. Pilih scrub yg sesuai dgn kulit. Elakkan scrub muka jika kulit mengalami masalah jerawat yg teruk, sebaiknya RAWAT KULIT MUKA DAHULU ya.

scrub tidak perlu selalu memadai dgn 3x seminggu (bergantung pd keadaan kulit & tujuan scrub dilakukan) -- scrub fav saya yg paling jimat & selamat adalah dgn gunakan tablet ALFALFA hihi jimat selamat & best kerana tekstur scrub yg halus!

3) SERUM
serum perlu dipakai selepas scrub muka. Serum ni bertindak sebagai treatment & anti aging utk kulit kita. Jadi sebelum pori tersumbat oleh makeup, sapukan serum dulu supaya serum dpt memenuhi ruang & merawat kulit wajah. Skincare YOUTH mmg dicipta utk meremajakan kulit, anti aging, dh kalau skincare mmg anti aging serumnya mesti WOW kan.

4) PELEMBAP/MOISTURIZER
Kulit yg kering akan membuatkan makeup menjadi cakey-merekah & tidak smooth. Ibarat mcm kawasan yg kemarau, merekah akibat kekurangan air. Mcmtu la kulit kita jika kekurangan air. Pelembap perlu diapply utk elakkan iritasi kulit berlaku. Kulit yg terlalu kering akan menyebabkan kegatalan kerana kulit terlalu tegang & akhirnya menjadi luka (kemudian terhasilnya keradangan kulit). Pilihlah pelembap yg selamat & berkesan. Boleh juga mengamalkan ESP + GLA Complex (rawat iritasi) + Vit C + Vit E + Omega Guard (rawat keradangan) utk bantu melembapkan kulit dr dalam (consume bergantung kpd keadaan kulit)

5) SUNSCREEN
Penting utk elakkan dr bahaya sinar UV. Sinar UV boleh akibatkan masalah kulit seperti jeragat, hyperpigmentation, kedutan, sunburn & etc. Mungkin pd usia 20an kita tak nampak lagi jadi kita buat tak kisah, tapi nanti bila dah masuk usia 30an 40an semua kesan tu akan muncul & sesal pendapat tak berguna lagi. Eloklah amal sekarang pemakaian sunscreen ya. Cegah lebih baik dr merawat. Pilihlah sunscreen yg selamat yg tidak bahayakan kulit kita. Utk mereka yg nak merawat masalah jeragat, darkspot, brownspot dan sebagainya tu boleh amalkan set radiant 4 dr shaklee, iaitu ESP + Vit C + GLA Complex + Collagen Powder.

Naaaahh lepas dah apply 5 langkah ni kita boleh lah apply next step utk makeup dgn selamat. Ataupun kalau nk keluar rumah begitu saja pun sudah cukup menawan. Sebab itu penting utk merawat kulit terlebih dahulu, apabila kulit sudah sihat & cantik tak perlu kita tepek makeup tebal-tebal lagi. Cukup sekadar sapu cream muka (foundation/bb cream/cc cream/etc), kemudian oles nipis lipstick/lipcream.

Siap! Bila kulit sihat & cantik, mudah kan nak bersiap utk keluar? Jom kita mula jaga kulittt, now or never...?

Belanja sikit hasil rawat kulit sendiri :)







P/s: kulit dah sihat baru semangat nak main touch up touch up. tu pun tak perlu tepek tebal-tebal sangat. nipis-nipis je pun dah cukup. so penting tak kita rawat kulit dulu?

PENTINGGGG...!


Najla--
Bukan makeup pro apatah lagi MUA,tapi perempuan yang sayang kulit,yang suka berkongsi.
#spreadhappiness #removenegativity


No comments: