Tuesday, August 20, 2013

Aku stylo. Kau kuno.


"Awak. Baju kite besarlah. Malu. Dia kata macam makcik-makcik."

"Awak. Kite seganlah. Dia kata alahai baiknya pakai stokin."

**

"Pewwitttt. Ustazah nak pergi mane tu?"

-- Pergi Jannatul Firdausi

"Weh asal kuno sangat kau ni?"

-- Nede kuno ah. Setail ape ni. Setail Allah redha.

"Aku malu tau takkkkk keluar dengan kau pakai gini!" *Pandang dari atas ke bawah*

-- Asal malu weh. Tuhan suka ah. Kau muslim tak? Ehe

"Wei selempang ah sikit tudung tu. Jangan lah kuno sangat. Ser-tail ah sikit"

-- Aduhai aku ser-tail ah ni. Ser-tail sunnah Nabi.

SENYUM

**

Situasi-situasi sebegini sering terjadi lebih-lebih lagi pada hamba-hamba Allah yang baru mula belajar untuk berhijrah ke arah kehidupan yang lebih diredhaiNya.

Biasalah kan. We can't shut people's mouth. They will said and talked and talk talk talk until they satisfied. Buat insan-insan yang rasa-rasa nak skema jawapan untuk soalan mereka-mereka itu. Nah ni atas saya dah bagi. Amik ajer! Hehe

Kalian boleh juga beri soalan pada mereka. Contoh:

Aku dress up ikut dress code Allah. Kau? So sekarang kau yang kuno atau aku? 

Hehehe. Senyum.

Saya tidaklah ingin mengajak anda berbuat jahat. Saya sekadar mencoret serba-sedikit mungkin pengalaman  and pemerhatian yang diperolehi. Jawapan tu okay whaatttt. Tak kurang ajar plus menjawab soalan kot! Ahehehe 

Ayat terakhir yang kalian boleh sedekahkan pada mereka adalah:

Saya maafkan kamu dan saya juga doakan Allah maafkan kamu. Moga Allah bukakan pintu hati kamu *senyum pada dia*


peace.
sekadar mencoret.
ikhlas, Najla.

oh! by the way aku stylo dan kau kuno! ehehehe

Assalamualaikum! 

Psst: Dont forget to pray for Egypt and all Muslims in the world. May Allah protect us and grant us to Jannah. Amin.

3 comments:

akmaL said...

memang bnyk dugaan bila kita mula nk buat satu perubahan..tp iA hasilnya lebih besar dari pengorbanan :)

Cinta Misteri said...

semoga perjalanan kamu dipermudahkan. jgn endahkan krn syurga bukann mulut2 tu yg tntukan.
thanks krn sering mengingatkan....semoga menyedarkan...

najla mohayidin said...

akmal : iA sama sama lah kita usaha :)

Cinta Misteri : InsyaAllah. Smg sama-sama kita mengingati :)